Mesaj din partea președintelui
Mă trezesc în fiecare dimineață în căsuța noastră din pădure cu un gând de recunoștință pentru o nouă zi, care începe. Când am auzit sintagma că „cei care iubesc ceea ce fac, nu muncesc nicio zi”, m-am regăsit imediat. Drumul zilnic spre școală este marcat de dorința de a ajunge cât mai repede și de a fi acolo, alături de colegii mei, cu care împărtășim pasiunea pentru educație.
Ultimii 30 de ani au fost anii în care am încercat să găsesc răspunsuri la multe întrebări, cum ar fi: ce îi face pe copii să fie fericiți în școală? Cum putem noi, ca și dascăli, să-i învățăm mai mult, decât o materie? Ce facem atunci, când nu mai avem energie și simțim că zilele sunt lungi și grele? De ce meseria de dascăl este una din cele mai fascinante meserii din lume?
Astăzi, mai mult ca oricând, putem să-i sfătuim pe profesori să aprecieze momentul prezent, să fie înțelegători și binevoitori cu ei înșiși, pentru că starea lor de bine se reflectă în elevi. Când noi suntem bine, mulțumiți și într-o stare de echilibru, vom trece mai ușor peste provocările zilnice și vom putea fi prezenți pentru elevii noștri. Un profesor fericit are un impact asupra fiecărui elev, atât a modului în care el învață, cât și a modului în care el crește și se dezvoltă.
Eu cred că succesul în educație în zilele noastre este despre găsirea identității și descoperirea scopului în viață. Curiozitatea ține mintea deschisă, iar compasiunea ține inima deschisă. Este vorba despre curajul de a accepta provocările și de a ne mobiliza resursele emoționale pentru a trece la acțiune.

Simona Baciu
Președinte și Fondator Fundația Transylvania College
Fondator Profesori Fericiți pentru România; Autor al cărții The Teacher Within
În 2021, am învățat împreună!
Am încheiat acest an sub semnul recunoștinței, acea emoție adesea invizibilă, dar vindecătoare și împlinitoare. Recunoștinta este sentimentul de a exprima apreciere pentru ceea ce avem, este actul de mulțumire și de concentrare asupra binelui din viața noastră. Gândurile noastre de recunoștință se îndreaptă către toți cei care ne-au susținut în acest an să creștem, să ne dezvoltăm și să îndrăznim să privim înainte cu încredere și curaj.
În ceea ce privește activitatea noastră, vă prezentăm pe scurt câteva repere care ne fac să fim recunoscători pentru anul care se apropie de final.
Trainingul național „Starea de bine a profesorului”
Programul de training „Starea de bine a profesorului”, realizat cu sprijinul companiilor Herlitz România, Pelikan România și Azomureș, a ajuns la 1.140 de profesori din 14 județe din țară. Prin utilizarea practicilor de mindfulness și a rezilienței dobândite în cadrul cursului, profesorii vor reuși să-și creeze un context în care să fie feriți de riscul de extenuare fizică și emoțională, având la îndemână instrumentele necesare pentru predarea cu blândețe și comunicarea bazată pe empatie și compasiune.
Programul continuă! La începutul anului viitor, vom anunța următoarea sesiune de training.
Podcastul 10 zile cu Profesorul din tine
În luna ianuarie, timp de 10 zile, v-am invitat să alocați un minut pentru mediație pe zi, ghidați de Simona Baciu, fondatoarea programului Profesori Fericiți pentru România. Am dorit ca acest ghid de introspecție să vă ajute să intrați la oră cu o atitudine pozitivă, cu empatie și compasiune, să fiți atenți la nevoile elevilor voștri și să fiți alături de ei când au nevoie de suportul și înțelegerea voastră.

Luna Stării de Bine a Profesorului în educația românească
În luna februarie, am organizat cea de-a doua ediție a Lunii Stării de Bine a Profesorului, un program prin care promovăm beneficiile stării de bine a profesorilor, în clasă și în afara ei.
Inițiativei noastre s-au alăturat Finnish Teacher Training Centre Sibiu și 10 școli private din țară, care ne-au ajutat să organizăm o serie de activități online dedicate profesorilor, menite să le ofere sprijinul necesar pentru ca ei să se simtă susținuți în rolul lor de creatori de educație și să transmită mai departe, elevilor, bucurie, entuziasm și atitudine pozitivă.
Lansarea podcastului Profesori Fericiți pentru România
În Luna Stării de Bine a Profesorului, am lansat Podcastul Profesori Fericiți pentru România, care a fost creat din dorința de a veni în sprijinul profesorilor și al tuturor celor care au dorit să-și practice profesia cu blândețe și pasiune. Ce putem face să ne simțim mai bine, să depășim stresul, anxietatea și neliniștea, să ne acceptăm și să ne valorizăm mai mult pe noi înșine? Cum putem crea o atmosferă plăcută la clasă, transmițându-le elevilor noștri gânduri pozitive, care să-i facă să se participe cu bucurie la orele noastre? De ce este nevoie pentru a fi un profesor fericit? Răspunsurile la aceste întrebări s-au găsit în colecția de Conversații pentru Starea de Bine, în care s-a discutat despre provocarea de a fi dascăl în aceste vremuri altfel.
Conversații “cu Farmec” cu Simona Baciu și invitații săi
În cadrul Podcastului “Profesori Fericiți pentru România”, am lansat o serie de 6 episoade susținute de compania Farmec, cel mai mare producător de produse cosmetice din România. Partenrii noștri ne-au sprijinit în cultivarea stării de bine mentale, emoționale, dar și fizice a membrilor comunității noastre și le suntem recunoscători pentru suportul oferit. Printre invitați, s-au aflat Adrian Hădean, Daciana Sârbu, Amalia Sterescu, Gilda Scarfe, Oana Moșoiu și Lilia Dicu.

Conversații pentru Starea de Bine cu Gabriela Secoșan și invitații săi
Întâlnirile noastre live, de pe Facebook, au avut un nou format, în care Gabriela Secoșan, directorul programului de training “Profesori Fericiți pentru România”, a discutat cu invitații săi despre cum putem ajunge la Starea de Bine și care este importanța acesteia, din diverse perspective, fiecărei luni fiindu-i dedicată o anumită temă.
Săptămâna Sănătății Emoționale
Ultima săptămână din luna mai a fost dedicată sănătății emoționale la clasă și a generat o adevărată mișcare pentru Starea de Bine în rândul profesorilor din întreaga țară. Peste 30.000 de profesori și copii s-au bucurat împreună de activități, discuții și jocuri creative. Această “săptămână altfel” poate fi adaptată în funcție de dorințele și necesitățile fiecărei clase și pusă în practică oricând, aducând astfel mai multă bucurie, entuziasm și conexiune între copii și profesorii lor. Fiecare zi a Săptămânii Sănătății Emoționale are o anumită temă și un challenge pe care copiii și profesorii trebuie să îl îndeplinească. Astfel, elevii și preșcolarii au avut oportunitatea de a-și recunoaște, controla și valoriza emoțiile în scop constructiv și benefic dezvoltării lor emoționale.
D.E.A.R. (Drop Everything And Read)
În vacanța de vară, profesorii din comunitatea noastră au relansat un concept dedicat cititului, intitulat D.E.A.R. (Drop Everything and Read). Cititul este o activitate plăcută, utilă pe termen scurt şi lung, care stimulează gândirea critică şi dezvoltă vocabularul. Pentru a-i atrage pe elevi spre citit este nevoie să facem această experienţă distractivă, relaxantă şi plăcută, să le prezentăm cărţile într-o lumină pozitivă. Prin acest proiect, bucuria cititului a ajuns în școlile din întreaga țară.
Calendarul Profesorilor Fericiți
Noul an școlar a venit cu o mulțime de planuri și oportunități de a realiza lucruri minunate împreună cu elevii noștri. Astfel, am lansat un calendar școlar, creat special pentru clasa ta! Realizat sub formă de planner, poate fi lipit pe perete, are spații pentru a putea fi completat cu sărbători, serbări, excursii, teste, teze sau orice alt eveniment pe care doriți să îl marcați împreună cu elevii.
Conferința Educație pentru Starea de Bine
Suntem extrem de recunoscători pentru faptul că, în data de 6 noiembrie, peste 3000 de profesori s-au alăturat inițiativei noastre de face cunoscută importanța stării de bine și a rolului pe care aceasta îl are în sala de clasă!
Echipa noastră a visat la acest eveniment de mult timp și ne bucurăm că, în sfârșit, visul a devenit realitate, transformându-se în Conferința Educație pentru Starea de Bine.
Ce putem face? Ce ține de noi? De unde să începem?
Acestea au fost întrebările la care am dorit să vă oferim răspunsuri practice, ușor de transferat în activitatea didactică. Am invitat oameni care își doresc să fie un sprijin autentic pentru profesori și elevi și care au fost nerăbdători să împărtășească cu voi din experiența și sfaturile lor și, la rândul lor, să asculte experiențele și sfaturile voastre.
Învățând unii de la alții creștem armonios împreună.
Studiul privind Starea de Bine a profesorilor din România
Primul studiu care vizează sănătatea emoțională acadrelor didactice din România s-a desfășurat, în perioada martie – mai 2021, la inițiativa programului Profesori Fericiți pentru România – un demers susținut de Transylvania College Foundation din Cluj-Napoca, împreună cu dr. Gilda Scarfe, psiholog, fondator Positive Ed, în parteneriat cu Merito, SuperTeach, Romanian Business Leaders și Clusterul de Educație C-EDU.
Rezultatele studiului, preznetate în cadrul conferinței Educație pentru starea de Bine, arată că starea de sănătate minală a profesorilor este moderată. De asemenea, s-a descoperit că 35% dintre profesorii din România se simt singuri și peste 80% dintre cei chestionați raportează că munca lor nu are niciun efect pozitiv asupra sănătății lor mintale sau a stării de bine. Rezultatele vor fi diseminate în cadrul conferințelor, workshopurilor și evenimentelor din domeniul educației.
Despre Fundația Transylvania College
Fundaţia Transylvania College este o fundație de utilitate publică, înființată în anul 1996, cu scopul de a susține educația de excelență, atât cea formală, cât și cea nonformală.
În decursul anilor, Fundația Transylvania College a înființat instituțiile de învățământ particular, Grădinița Happy Kids și Transylvania College | The Cambridge International School in Cluj, a organizat cursuri și traininguri pentru îmbunătățirea sistemului de învățământ, programe de dezvoltare a cadrelor didactice, precum și programe de educație non-formală, de tip Școala Altfel, lansând numeroase idei inovatoare. Astfel, fundația a organizat programe after school, tabere de mindfulness, tabere de vară, de tip daycamp și tabere de robotică, a inițiat programe de educație financiară, educație ecologică, programe de implicare în comunitate și de strângere de fonduri. Toate aceste programe, alături de numeroasele conferințe naționale și internaționale organizate pe teme educaționale și de formare personală și profesională au situat Fundația Transylvania College în rândul celor mai cunoscute instituții de interes public.
Primul proiect al Fundației Transylvania College a fost Grădinița Happy Kids, azi școala Transylvania College | The Cambridge International School in Cluj, care oferă o educație modernă, la cele mai înalte standarde internaționale celor peste 650 de elevi proveniți din 25 de țări, de pe 6 continente. Proiectele educaționale se desfășoară într-un campus modern, prima clădire verde construită pentru educație în România, unde copiii învaţă, se joacă şi descoperă lumea în săli de clasă spaţioase, cu multă lumină naturală, construite după principiul clădirilor verzi, iar elevii şcolii se bucură de o bibliotecă multimedia, o sală de artă, o sală de muzică, o sală de business şi laboratoare dotate cu ultima tehnologie, precum şi o piscină dedicată copiilor cu vârste între 4 luni şi 10 ani.