Acasa Știri și Evenimente Simona Baciu, autoarea cărții „Profesorul din tine”: „Atâta timp cât catedra domnește și noi domnim de la catedră, va fi mereu o distanță între noi și elevi”

Simona Baciu, autoarea cărții „Profesorul din tine”: „Atâta timp cât catedra domnește și noi domnim de la catedră, va fi mereu o distanță între noi și elevi”

by transylvania college
intreviu SimonaBaciu scoala 9
Când a înființat în 1993 grădinița Happy Kids care avea să devină Transylvania College, profesoara Simona Baciu era convinsă că școala trebuie să însemne altceva decât „mâinile la spate și ochii la mine”. Așa că s-a întors întâi ea la școală, s-a așezat pe jos în sala de clasă ca să vadă ce vede un copil și a descoperit că centrul clasei nu mai poate fi catedra. „Noi suntem ghizi și parteneri în educație”, crede Simona Baciu. Într-un interviu pentru Școala 9 a explicat de ce starea de bine a profesorilor este cheia în educație.
În tulburii ani ‘90, Simona Baciu era profesoară de tehnologie și desen tehnic, apropiată de elevi și prea idealistă, după cum îi spuneau colegii de cancelarie. Ceilalți profesori îi aminteau mereu că nu e bine să fie prietenă cu elevii, că trebuie să se impună, să facă să le fie teamă. Într-o zi, și directoarea a chemat-o în birou să-i atragă atenția că e prea bună. Nu voia să se schimbe pe sine, nici sistemul. Dar atunci a fost momentul în care a ales să facă „un sistem nou”. Și-a dat demisia și în 1993, împreună cu soțul ei, a înființat grădinița Happy Kids, care mai apoi a devenit Transylvania College, o școală internațională, cu peste 600 de elevi de pe șase continente. Nu doar că școala fondată de Simona Baciu a ajuns să fie premiată la nivel internațional, dar este o școală în care niciunui elev nu-i este teamă de profesori.

100 de zile pentru „profesorul din tine”

Împreună cu expertul american în educație Susan Shapiro, românca a scris lucrarea „The teacher Within” („Profesorul din tine”), devenită programul cu același nume, prin care au creat un sistem de încurajare și suport pentru profesorii din toată lumea. Cu atât mai mult în pandemie, profesorii au nevoie de susținere. Așa că îi invită la 100 de zile de introspecție și descoperire. În interviul pentru Școala 9, Simona Baciu oferă câteva sfaturi simple pentru profesorii români copleșiți și obosiți de schimbările ultimului an și arată că astăzi, când cunoștințele sunt la un clic distanță, profesorul are șansa extraordinară de a compensa prin umanitate. „Un profesor ca să fie bun trebuie să fie un om bun”, crede profesoara. În curând, va lansa programul „Six feet apart” pentru starea de bine a elevilor, asemănător „The teacher within”, și lucrează și la a doua carte – „40 de zile în pandemie pentru un profesor”. În plus, împreună cu organizația Positive Education Europe, va realiza un studiu despre starea de bine a profesorilor.

Vezi interviul complet aici

You may also like

Lasa un mesaj