Profesori fericiți pentru România este centrul de training și resurse pentru starea de bine în școală, al Fundației Transylvania College. Ne concentrăm pe adulții implicați în sistemul educațional, precum profesorii, consilierii școlari, directori de școli, etc. având constant în minte că aceste demersuri au un puternic impact pozitiv asupra stării de bine a elevilor.
Povestea noastră:
Proiectul Profesori fericiți pentru România a fost lansat în februarie 2019. Patruzeci de directori de școli și inspectori din județul Mureș, au fost invitați la o prezentare care a avut ca scop sublinierea importanței și urgenței prioritizării stării de bine a profesorilor ca factor decisiv în implicarea și rezultatele academice ale elevilor. Am evidențiat necesitatea introducerii programelor de dezvoltare socio-emoțională și comportamentală pentru profesori și am propus un program de training, pe termen lung, care să susțină și să ghideze profesorii în a descoperi soluții pentru gestionarea provocărilor zilnice.
Pandemia a venit, noi ne-am adaptat. Acum, mai mult ca niciodată, munca noastră trebuia să fie disponibilă profesorilor. Am dezvoltat un program de training online inovativ, de cinci săptămâni, pentru profesori, care are la bază cercetarea în domeniul neuroștiinței pe tema dezvoltării socio-emoționale, a rezilienței și a stării de bine. Aceste practici corelează bunătatea și grija de sine cu sănătatea emoțională și fizică, fapt care se va reflecta în comportamentul și rezultatele academice ale elevilor.
Pe parcursul celor 5 săptămâni de training online ne concentrăm pe importanța sănătății emoționale, fizice și comportamentale. Acest program cuprinde cinci sesiuni live, studiu zilnic individual, ghidat pe o platformă digitală și întâlniri cu grupuri de reflecție. La finalul programului, absolvenții primesc un pachet care conține cartea Profesorul din tine, un set de postere cu exerciții pentru clasă și o agendă pentru planificări.
În parteneriat cu Dr. Gilda Scarfe, cercetător și fondator Positive Ed. UK, am început să măsurăm impactul autentic al programului. Folosind un instrument validat de măsurare a stării de bine, am evaluat programul pe 6 domenii: autonomie, adaptabilitate la mediu și circumstanțe, relații pozitive, scop, dezvoltare personală și acceptare de sine. Rezultatele:
Înainte de training | După training | |
Autonomie | 11% | 13.4% |
Adaptabilitate la mediu și circumstanțe | 6% | 6.8% |
Relații pozitive | 31% | 42.1% |
Scop în viață | 18.7% | 26.5% |
Dezvoltare personală | 14% | 36% |
Acceptare de sine | 9% | 41% |
Până acum:
- Peste 1500 înscrieri
- 8 județe
- 560 absolvenți, cu un impact direct asupra cel puțin 14,000 elevi.
In derulare:
- 4 județe
- 220 participanți
Ne propunem, ca până la finalul anului 2021, să aducem programul în 15 județe, la un total de 1000 de profesori care au un impact direct asupra a 25.000 elevi.
După cum știm cu toții, secolul XXI a adus noi provocări atât în viața de zi cu zi, cât și în educație. Nivelul de stres a crescut semnificativ, iar schimbarea devine o necesitate. Conform ultimelor studii internaționale, profesorii, alături de doctori și asistente medicale fac parte din categoria profesională cu cel mai ridicat nivel de stres la locul de muncă. Pandemia a adăugat o presiune în plus, pe un sistem deja greu încercat.
Eram încântați că profesorii doreau să se înscrie în număr mare în programul nostru național, dar voiam să ajungem la cât mai mulți dintre ei. Am lansat o serie de conversații live Conversații de vară, Conversații de toamnă și Conversații pentru starea de bine, în cadrul cărora am invitat factori de decizie, profesori, experți în educație, psihologi, coach și elevi pentru a discuta cum poate fiecare dintre noi contribui la starea de bine a comunității școlare. Nevoia acută de stare de bine în sistemul educațional românesc a devenit transparentă prin popularitatea evenimentelor live care au atins un număr de peste 160 mii vizualizări. Această inițiativă a fost și un catalist pentru crearea unei comunități puternice și implicate care astăzi are peste șapte mii de urmăritori.
Podcastul Profesori Fericiți pentru România. Ne-am dorit să împărtășim mesajul nostru care plasează starea de bine ca principal obiectiv al comunității școlare, cu cât mai multe persoane. Prin urmare, am lansat un podcast nou și îndrăzneț. Am stat de vorbă cu experți educaționali, influențeri, părinți și numeroși alți invitați. Voiam să intrăm mai profund în nevoile actuale ale sistemului de învățământ și să căutăm soluții reale de suport pe care le poate realiza oricare membru al societății deoarece noi credem cu tărie că Educația este responsabilitatea fiecăruia dintre noi.
Studiul național Starea de bine a profesorului. Toate inițiativele noastre se bucurau de un succes neașteptat, ceea ce ne-a dat de înțeles că nevoia era mai mare decât am estimat inițial așadar ne-am decis să evaluăm starea de bine a profesorilor români pentru a putea crea proiecte țintite pe nevoile reale ale acestora. Puține studii există în România care să analizeze starea de bine a profesorilor și efectele acesteia asupra practicilor de predare și rezultatelor academice ale elevilor. În parteneriat cu Dr. Gilda Scarfe, fondator Positive Ed, UK am evaluat și investigat nivelul actual al stării de bine a profesorilor la nivel național cu ajutorul instrumentului „Teacher Flourishing Evaluation” care aparține Centrului de Prosperitate din cadrul Universității Harvard.
Rezultatele studiului erau promițătoare cu majoritatea participanților care se simțeau încântați de munca lor. Aceste rezultate erau valabile indiferent de contextul socio-demografic. În medie 83% au raportat că sunt satisfăcuți de viața lor în general. Am descoperit, deasemenea, că deși majoritatea participanților erau satisfăcuți cu munca lor, 36% se simțeau singuri. Dintre respondenți 68.7% trăiau emoții pozitive precum bucurie sau fericire, însă doar două treimi au trăit astfel de emoții în ultimele 2 săptămâni.
Am decis să colectăm și date calitative prin consultații cu un grup de profesori selectați, deoarece am simțit că datele colectate sunt deconectate de realitatea dură cu care se confruntă profesorii. Am organizat interviuri cu mai mulți profesori dintre respondenții inițiali la studiu și am descoperit că peste 80% raportează că munca lor nu are niciun efect pozitiv asupra sănătății lor mentale sau a stării de bine. Aceasta se datorează parțial lipsei de autonomie și suport oferite de către conducerea școlii dar și lipsei de înțelegere a importanței stării de bine a profesorilor. Aceasta subliniază nevoia accentuată de a plasa sănătatea mentală și starea de bine a întregii comunități școlare în centrul atenției fiecărei instituții de învățământ pentru a încuraja profesorii să discute deschis despre grijile și preocupările lor.
Ca rezultat al acestui studiu sugerăm un model pentru implementarea programelor educaționale care vizează starea de bine a profesorilor, ce poate include standarde de acreditare, domenii de suport și modele de cursuri.
Proiecte în construcție:
Conferința națională Educație pentru Starea de bine; starea de bine în școli începe la Cluj
Program de mentorat pentru profesori
Program de formare de formatori
Tabără de dezvoltare socio-emoțională pentru profesori
Jurnalul profesorului
Și multe altele…
Alte inițiative naționale ale Centrului:
Webinarii cu durata de o oră cu sfaturi practice pentru susținerea emoțională a profesorilor și elevilor.
Februarie – Luna Stării de Bine a Profesorului în educația românească